Een oud gezegde is: een appel per dag houdt de dokter weg. Maar hoe zit dat met appelmoes? Is dat ook gezond? In dit artikel onderzoeken we het antwoord op de vraag: is appelmoes gezond?

Groente en fruit

Voedingsinstanties zoals het Voedingscentrum adviseren om dagelijks 250 gram groente en 200 gram fruit te eten omdat dit goed voor onze gezondheid is. Fruit is gezond dankzij de vitamines, mineralen en antioxidanten die het bevat. Fruit is vooral rijk aan vitamines en antioxidanten, deze stoffen worden onder invloed van het zonlicht gemaakt. Omdat groente en fruit bepaalde vitamines en antioxidanten bevatten die in dierlijke voedingsmiddelen niet voorkomen, is het belangrijk dat er voldoende plantaardige voedingsmiddelen in ons dieetschema zijn opgenomen.

Als we specifiek naar appels kijken dan valt op dat deze rijk aan vitamine C en voedingsvezels zijn. Wat verder opvalt is dat appels geen vet bevatten en caloriearm zijn. Hetzelfde gaat op voor appelmoes. Wil je een appelmoes die caloriearm is dan zal je een variant moeten kopen waaraan geen suiker is toegevoegd of je appelmoes zelf maken. Op deze website vindt je precies hou je appelmoes zelf kunt maken. In het basis recept zit suiker maar je kunt ook appelmoes maken zonder suiker als je zoete appels gebruikt. Je zou ook wat minder suiker kunnen gebruiken of de suiker kunnen vervangen door een natuurlijke zoetstof zoals honing of stevia. Zo maak je zelf de appelmoes gezond.

Voedingsvezels

In appelmoes zitten nog alle voedingsvezels van de appel. Dit in tegenstelling tot appelsap waarbij de vezels eruit gefilterd zijn. Dit maakt dat appelmoes veel gezonder is dan appelsap. Een appel bevat van nature vruchtsuikers maar deze hebben geen negatief effect op de gezondheid. Dit komt omdat deze vruchtsuikers in combinatie met de vezels worden gegeten.

Wanneer we suikers eten worden deze via de dunne darm afgegeven aan de poortader. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel. Om het glucose uit het bloed op te kunnen nemen maakt het lichaam het hormoon insuline aan. Dit hormoon zet de cellen open zodat ze de glucose uit het bloed kunnen opnemen. Nadat de glucose is gedaald tot normale waarden daalt de insuline ook weer. Ongezond zijn echter grote pieken in de bloedsuikers. Dit brengt gezondheidsrisico’s met zich mee waarvan de ontwikkeling van het metabool syndroom en diabetes type 2 de belangrijkste zijn. Een ander nadeel van hoge insulinewaarden is dat het lichaam daardoor vet gaat opslaan.

Na het eten van vezelrijke voeding krijgen we echter geen grote piek in de bloedsuiker. Dit komt omdat de vezels in de dunne darm een gel-achtige laag vormt waar de glucose moeilijk doorheen kan komen. Appelmoes geeft daardoor geen grote piek in de bloedsuikers terwijl appelsap dit juist wel doet.

Pectine

De vezels in appel zijn pectine. Pectine is belangrijk voor het goed kunnen opnemen van voedingsstoffen. Pectine doet dit door voedingsstoffen aan zich te binden. Appels staan erom bekend dat ze veel pectine bevatten en zijn daarom een goede bron voor deze vezel. Andere vruchten die rijk aan pectine zijn: abrikozen, peren, pruimen, aalbessen en sinaasappel.

Door appelmoes bij je warme maaltijd te nemen zorg je ervoor dat je pectine bij je maaltijd eet. Zo worden alle voedingsstoffen van die maaltijd goed door je lichaam geabsorbeerd.

Een voordeel van pectine is dat het zorgt voor een beter gevoel van verzadiging. Zo zal je door het eten van een maaltijd met appelmoes eerder het gevoel hebben dat je genoeg gegeten hebt. Dit terwijl je in werkelijkheid minder calorieën dan anders zult hebben gegeten. Dit komt omdat vezels langzaam de maag en dunne darm verlaten. Hierdoor is je maag langer gevuld dan met bijvoorbeeld een voedingsmiddel die veel koolhydraten bevat zoals aardappel, pasta of rijst.

Pectine is verder goed voor de gezondheid omdat dit type voedingsvezels helpt bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel.

Vitamines en mineralen

Een appel bevat verschillende soorten vitamines, en vitamine C is het sterkst vertegenwoordigd. Andere vitamines die in appels zitten: vitamine A, K en de B vitamines met uitzondering van vitamine B12. Vitamine B12 zit met name in dierlijke voedingsmiddelen en is belangrijk voor de opname van ijzer, zodat bloedarmoede wordt voorkomen. Om deze reden is het voor veganisten belangrijk om vitamine B12 supplementen te nemen.

Er zitten ook kleine hoeveelheden mineralen in appels. Deze zijn calcium, magnesium, kalium, fosfor, koper en mangaan. Deze hoeveelheden zijn echter gering. Voor je mineralen kan je het beste groenten eten. Groenten zijn veel rijker aan mineralen dan fruit. Terwijl fruit over het algemeen veel rijker is aan vitamines dan groente. Dit komt omdat bepaalde vitamines onder invloed van het zonlicht worden gevormd.

Vitamine C

Vitamine C is een erg belangrijke vitamine voor het menselijk lichaam. Deze vitamine is zo belangrijk dat alle zoogdieren (met uitzondering van de cavia) deze vitamine zelf kunnen aanmaken. Om de één of andere reden is het menselijk lichaam niet instaat om deze vitamine zelf aan te maken en zal daarom echt uit de voeding moeten komen.

Een klassiek voorbeeld van vitamine C gebrek is scheurbuik. Dit is een ziekte waarmee zeelieden in de Gouden eeuw te maken kregen als ze lang op zee verbleven zonder plantaardig voedsel. Scheurbuik komt tegenwoordig niet meer voor, maar dat neemt niet weg dat vitamine C belangrijk is. Onze skeletspieren en de lever hebben een grote behoefte aan vitamine C om goed te kunnen functioneren. Ook onze gewrichten, ons bindweefsel, botten, huid en pezen hebben vitamine C nodig.

Om hormonen aan te kunnen maken is ook vitamine C nodig en voor de aanmaak van neurotransmitters. Je kunt je voorstellen dat er veel processen in het lichaam niet goed meer werken als we onvoldoende vitamine C in onze voeding opnemen (lees hier meer gezondheidsvoordelen van vitamine C). Het is daarom goed om regelmatig fruit te eten. Het eten van (zelfgemaakte) appelmoes is dus gezond en past dan ook prima in een verantwoord voedingspatroon.