Voordat je met appelmoes maken aan de slag gaat heb je appels nodig. Waar haal je die appels dan? Vrijwel alle soorten appels zijn geschikt voor appelmoes de keuze van het appelsoort is bepalend voor de smaak. De smaak is natuurlijk wel beïnvloedbaar tijdens het appelmoes maken. Kies een niet te zoet appelsoort voor het maken van appelmoes omdat deze smaak namelijk nog zoeter uit zal vallen. Kies je een zuurdere appel dan is deze nog makkelijk zoeter te maken door toevoeging van wat suiker. Van oudsher worden Goudrenetten het meest gebruikt om appelmoes te maken. De Goudrenet als moesappel vanwege zijn zurige smaak en structuur.

Er zijn 2 opties:

  1. Haal je appels bij een locale fruitteler en vraag om moesappels.
  2. Haal je appels in de winkel of fruitteler (Goudrenetten Jonagold of Elstar)
  3. Laten bezorgen door een online supermarkt of maaltijdbox

Optie 1: Haal je appels bij een locale fruitteler en vraag om moesappels.

Zelf kies ik voor optie 1 dus haal ik ze bij de fruitteler dit heeft meerdere voordelen. Heel veel fruittelers hebben naast hun boomgaart een “fruitwinkeltje” om zo het hoofd boven water te houden. In het najaar kun je letterlijk bij elke fruitteler terecht. Vraag om moesappels en je zult een mix krijgen van appelsoorten. Dit zijn over het algemeen appels met een plekje, vergroeiing of butsje. De appels zelf zijn niet slecht maar de buitenkant ziet er wat minder uit. Normaal gesproken gaan deze moesappels weg als kroet (afval) en verkoopt de fruitteler deze moesappels tegen dumpprijzen. Daarom worden deze moesappels voor heel weinig aangeboden.

De rest van het jaar zijn moesappels niet meer bij elke fruitteler verkrijgbaar dus zal je even rond moeten kijken. Nog een bijkomend voordeel is dat je appelmoes door deze mix van appels juist heel lekker is. En de fruitteler verdiend er zelf wat op dus is het een win win situatie.

Optie 2: Haal je appels in de winkel of fruitteler (Goudrenetten, Jonagold of Elstar)

Dit is een dure optie je betaald in de winkel al snel 1,5 tot 3 euro per kilo afhankelijk van het appelras. En je mist de variatie van de verschillende appelsrassen. Dit is bij appelmoes maken natuurlijk wel afhankelijk van ieder zijn of haar smaak.

Optie 3: laat het bezorgen

Een derde optie is om te kiezen voor een online bezorgdienst, maaltijdbox of maaltijdservice. Bij online super als AH.nl, Jumbo of Picnic heb je een ruim aanbod met appels. Het kan nog makkelijker: door te kiezen voor vriesverse maaltijden van Mealhero of bijvoorbeeld Apetito hoef je de appelmoes helemaal niet meer zelf te maken.