Hoewel we appelmoes niet als een jam zien en jam niet als een moes van de gekozen vrucht zoals aardbeien, abrikozen of frambozen. Zijn er toch veel overeenkomsten. In feite maak je jam en appelmoes op dezelfde manier, en maakt alleen het exacte recept het verschil. Zo wordt er bij jam altijd heel veel suiker toegevoegd tijdens het inkoken en bij appelmoes hoeft dit niet perse. Tenzij je de appelmoes heel lang wilt bewaren

Hoe bewaar je appelmoes of jam het langst?

Het heel lang bewaren van appelmoes of jam heeft niet alleen te maken met de hoeveelheid suiker die je toevoegt. Maar ook welke inmaakpotten je hiervoor gebruikt en hoe je deze voorbereidt. Daarom gaan we je in dit blog van vandaag leren welke potten het meest geschikt zijn voor het inmaken van appelmoes en of jam (aangezien het bereidingsproces hetzelfde is) En hoe je deze inmaakpotten goed prepareert voor je er jam of appelmoes in bewaard.

Veel appelmoes maken voor langer eetgenot.

Appelmoes of jam maken is natuurlijk hartstikke leuk om samen met je kinderen te doen. Het enige nadeel is dat je wel een behoorlijke hoeveelheid wilt maken en niet al dat werk wilt doen voor een keer appelmoes eten. Als je dan toch al al die moeite neemt om een berg appels te schillen en in te koken. Dan wil je dat dit ook een redelijke hoeveelheid is waar je wat langer van kunt genieten en zul je deze dus moeten bewaren.

Dit is meteen het voordeel van ingekookte recepten zoals appelmoes of jam. Deze zijn ideaal om een langere tijd te bewaren, mits dit goed gebeurd.

Welke inmaakpotten heb je nodig?

De beste optie voor het wecken (inmaken) van appelmoes is een glazen weckpot met rubberen ring en metalen beugel. Door een grote dikke glazen pot te gebruiken heb je niet alleen voldoende voorraad. Maar is het ook nog eens een mooi decoratief item wanneer je deze vult met een zelfgemaakte appelcompote of jam.

Eerst goed schoonmaken met soda.

Deze dikke glazen potten zijn ideaal om eerst goed schoon te koken met soda. Dit is wat je eerst moet doen voor je er appelmoes in bewaard. Verwijder de rubberen rand van de weckpot en kook de inmaakpot in kokend heet water met een flinke hoeveelheid soda.

Hiermee dood je alle bacteriën die in de pot aanwezig kunnen zijn en je met normaal afwassen niet kunt doden. Dit wordt ook wel het sterilisatieproces genoemd. Vervolgens plaats je de rubberen ring terug. Deze voorkomt dat er lucht bij het product in de weckpot kan komen waardoor schimmel kan optreden. Je wilt de appelmoes tenslotte enkele maanden kunnen bewaren. Lees hier ons stappenplan voor het in inmaken van appelmoes.

Appelmoes bewaren in een weckpot.

Vul nu de weckpot met de hete appelmoes tot de rand. Doe de deksel dicht op de rubberen ring en sluit hem goed af met de metalen beugel. Door de hitte van de appelmoes zal het de overgebleven lucht uit de pot verdwijnen en heb je een product dat je enkele maanden kunt bewaren.

Let wel op, dat je na het voor de eerste keer openen van de weckpot met appelmoes je deze nog maar enkele dagen kunt bewaren. Daarom is het wellicht handig om meerdere kleine weckpotten te gebruiken. Zo kun je de appelmoes enkele maanden bewaren. Wanneer je een kleinere pot openmaakt voor consumptie dan is deze sneller leeg en kan er geen schimmel optreden waardoor je alsnog appelmoes moet weggooien. Dat zou zonde zijn toch.

Waar kun je weckpotten kopen?

Weckpotten kun je in feite overal kopen. Elke kookwinkel of winkel waar huishoudmiddelen  verkocht worden verkoopt deze glazen inmaakpotten. Maar ook winkels zoals de Blokker, de Hema en sommige supermarkten verkopen ze. Kijk hier voor een overzicht met korting op huishoudelijke artikelen.

Wat zijn lekkere appelmoes recepten?

Met koken kun je het creatieve deel van je brein los laten. Tegenwoordig is niet te gek en regels zijn er niet zolang het maar lekker is. Tegenwoordig is suikervrij en koolhydraatarm erg in. Vind je dat ook fijn? Kijk dan eens bij dit koolhydraatarme appelmoes recept.

Heb jij andere lekkere appelmoes recepten die je met ons en onze website bezoekers wilt delen. Aarzel dan niet en e-mail ons je beste appelmoes recept.