Naast appelmoes is appelsap ook een lekkere manier om gebruik te maken van het favoriete fruit van Nederland. Het proces lijkt behoorlijk hetzelfde maar. Zelf appelsap maken? Lees snel verder!

Voorbereiding om zelf appelsap te maken

Zelf appelsap makenNet als bij appelmoes hebben we natuurlijk appels nodig. Rode appels zijn over het algemeen wat zoeter dan groene appels. Verstandig is om een mix van beide soorten te gebruiken. Meer weten over de meest geschikte appels voor appelmoes kan op de bijpassende pagina op deze website. Gebruik appels die goed rijp zijn, deze hebben meer smaak wat je sap ten goede zal komen.

Haal de klokhuizen uit de appels. Controleer daarna op wormen en insecten. Het in vieren delen is voldoende voor het koken.

Koken en filteren

Doe je stukjes in een pan met een klein laagje water en kook dit ongeveer drie kwartier lang. Op dit moment ziet het eruit als een soort moes. Gebruik een stamper of mixer om daarna alles goed stuk te maken.

Pak een vergiet en schone theedoek. Deze zetten we op een tweede pan. Langzaam gieten we de geprakte moes door het vergiet. Alle stukjes blijven achter en de sap gaat door de theedoek heen.

Op smaak brengen en bewaren

Wanneer de appelsap afgekoeld is kan je hem gaan proeven. Niet zoet genoeg? voeg wat suiker toe en breng weer aan de kook.

Gebruik potjes van appelmoes om de sap in te bewaren. Kook deze eerst om ze volledig schoon te maken. Giet daarna de hete appelsap in de potjes en zet ze op de kop. Op deze manier trekken ze vacuüm en kan je het lang bewaren.